неделя, 7 юли 2013 г.

Какво всъщност каза Плевнелиев

Пиша това с малко закъснение, 2 дена след речта на Президента от петък, когато тя вече не е топ тема на деня, но ехото от нея още не е заглъхнало.
А самата реч не беше нищо особено като стил - типично президентско дипломатично изказване, характерно за всички Президенти до сега, в което държавният глава се опитва да балансира прав на тънкото конституционното въже, жонглирайки с политически послания. Нейната значимост е в съдържанието, не защото Плевнелиев достигна някакво ново ниво на политическата мисъл или блесна с ораторски качества, а защото направи достатъчно всестранно обобщение на протестното движение у нас за последните близо 6 месеца и, за мен, най-правилно интерпретира посланието му. Макар и деликатно и уклончиво, но достатъчно непротиворечиво, Президентът каза следното:
1. Зимният протест и днешният протест имат общ фундамент, те са едно цяло - "Наред със социалните искания се поставят и ще се поставят все повече искания, насочени към самата структура на политическата ни система, към морала на политиците, към ценностите, които те защитават.Това означава, че гражданското недоволство днес, според Плевнелиев, е насочено И срещу ГЕРБ, като свалени от власт през февруари. „По българските улици и площади и през февруари и сега се скандира "мафия" и аз питам, как управляващите, а и опозицията разчитат това послание и какво конкретно предлагат в отговор на гражданите.“ Дотук с интерпретациите, че Плевнелиев е „активиран“ от ГЕРБ по тоя повод (тезата на Дачков).
2. „Българското гражданско общество е извървяло своя преход към демокрация и политиците ще го разберат – рано или късно, по един или по друг начин.“ Да, точно така е. Днешният протест е израз на един процес, който е стартирал в последните години и е необратим. Формирало се е някакво „гражданско общество“, което, макар и необразцово, е способно да води близо 6 месеца едно извънпартийно, автономно движение. Въпреки постоянните опити за яхане и дърпане в най-различни посоки, както и неизменното – „Коя партия обслужвате?“. Тоталитарното мислене на мнозинството от днешните политици и общественици не допуска, че е възможен обществен живот и протестно движение, извън партиите. 45 години робство...
3. „Политиката на тежки зависимости и паралелна власт, упражнявана в годините на прехода няма да бъде толерирана от гражданите повече и който не го е разбрал ще плати висока политическа цена за това.“ – Да, ние днес протестираме, за да изразим точно това. Стараем се да бъдем достатъчно ясни и показваме достатъчно решителност с настоящите протести и именно в това е техният конкретен смисъл. Ако управляващите не го разбират, те ще понесат политическите последствия за това, които се опасявам, че ще бъдат летални за някои. Знак за което ще бъде подаване на оставка и „действия, които по недвусмислен начин да покажат, че политиците имат волята държавата да скъса безвъзвратно със съмненията за задкулисни зависимости.“ „Това ще се познае само по делата, а резултатите идват на следващите избори, когато и да са те.“
4. „Подкрепих февруарските протести – тогава тези, които бяха в опозиция,  а днес управляват, не видяха нищо нередно в това.“ Беше точно така, не сме забравили, а настоящите управляващи много бързо се оказаха от другата страна. Ако са подпомагали февруарските протести и са се пробвали да ги „яхат отвътре“(copyright), сега трябва горчиво да съжаляват за това.
5. „Направени бяха опити да се противопоставят българските граждани – едните бедни, а другите по-богати със заявка за класова борба между тях, едните били от София, а в страната е друго и т.н.“. Освен, че протестният бумеранг се върна бързо, настоящите управляващи борят протеста със същите подмолни средства, както и ГЕРБ зимата: опити за „партизиране“ на гражданите и внасяне на политическа вражда, разделение и дори неприязън между протестиращите. През февруари-март сякаш успяха, днес интригата пак има някакъв ефект, но още се държим.
6. „Непукизмът ни докара дотук!“. Без коментар...
7. Не, не може – това (изборите) е единственият способ за разрешаване на нерешими конфликти, за развързване и на най-сложния възел..”. И сега, всички, които веднага разтръбиха, че Плевнелиев е поискал предсрочни избори, да излезнат и да признаят кои са неразрешимите конфликти и възелите за развързване.
8. „Нямаме голям избор: или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени, а сеенето на омраза, расизъм и дискриминация не се толерират и се наказват по закон, или хората масово ще се насочат към терминал 2“. Точно такива са ценностите и настроенията на протестиращите, а Президентът правилно напипва фронтовата ни линия. Много млади и ходили в чужбина българи виждат, че стигнахме дъното и, ако не се опитаме да променим нещо, си заминават. Единствено не споделям мнението, че тези, които съзират „европейските инвеститори“ като „колонизатори“ заслужават някакъв укор и нямат място сред нас на протеста.
9. „Днес гражданите вливат своята енергия в политическата система на България. Те, не политиците, отварят нова страница в демократичната история на страната, в която слагат край на безразличието и оцеляването поединично.“ – Да, това е генералният извод от събитията през последните 6 месеца, а и преди това. Или поне се надявам искрено да е така.
Плевнелиев каза всичко това и подкрепи протеста. Сигурно е по-лесно да се изкажеш така, когато си Президент и нищо не зависи от тебе, но пак е тон, пример за подражание на всички политици от тук нататък. Ако искат одобрение, трябва да вдъхват доверие - с прозрачност и казване на нещата, такива каквито са. Без да сме забравили от къде идва и какво е правил Плевнелиев, той просто е прав сега.
А на тези, на които не им изнася истината – бой по Президента! Естествено нападението се извършва с единственото налично оръжие във всяка една уважаваща себе си кочина – с кал. Защото омазването замазва казаното. Не бийте вестоносеца, заради лошата за вас вест – хората се събудиха и знаят какво правите и как го правите! Както един приятел каза: "По импийчмънта ще ги познаете"...
П.П. Тази вечер, неделя, 19.00 МС – напред и нагоре! Напред по „Цариградско“ и нагоре към „Плиска“. Моля без десен завой по Евлоги, без десен завой, моля J  #ДАНСwithme.


Няма коментари :

Публикуване на коментар