четвъртък, 25 юли 2013 г.

Не е важно "Кой?", а "Как?"


Пиша този кратък коментар по 2 причини.

Едната е, че ми омръзна от вече баналният и неадекватен въпрос - "Кой да дойде, като си тръгнат тези?". Считам, че, който пита това, явно грам не разбира за какво е протестът. Този въпрос издава чисто принципната нагласа, че не е важно "как", а "кой", която е характерна за партийно и властови мотивирани хора. Т.е. тези, които гледат "нашите" да дойдат, за да има келепир. А кви ще ги вършат - все тая.
Наречете ме наивен, но вярвам, че настоящият протест в сърцето си не е партийно мотивиран, а граждански. Той не е срещу "този" или "онзи", а срещу начинът на управление. Повод за нашият гняв беше назначаването на Пеевски - хрантутник на 3 поредни правителства на задкулисието. Олигархичният модел води до следното - 100 души вземат решенията кой да е на власт и кой не, а после политиците връщат услугата като управляват в интерес на тези същите. С други думи, въпросът е по-скоро "как", а не "кой", защото досега който и да е, все едно и също се получава. В тази връзка - ние искаме определени ценности, определено поведение, а не определени лица.

Втората причина да пиша това са опитите протестът да бъде изместен от неговата първоначална идея. Всички сме единодушни, че в България няма истинска демокрация, а фасадна. Разиграват се уж "политически битки", които целят единствено отклоняване на вниманието на гражданите от задкулисната кухня на властта. От фундаменталните проблеми. В тази връзка, опитът да се превърне протестът в политическа опозиция на правителството, като се формулират анти-тези по конкретни политики, за мен е опасен и вреден. Независимо от добрите намерения.
Защото, първо - забравяме за какво сме излезнали да протестираме; второ - започваме да играем играта на управляващите като се включваме в тази симулация на демокрация и политически сблъсък; трето - създаваме предпоставки да се караме по несъществени за общата кауза въпроси. С други думи - накрая ще го изкарат, че сме поискали просто смяна на едните с другите, което - освен, че не е истина, ще убие смисъла на целия протест. Защото не е важно "кой", а "как".

Надявам се да съм накарал поне един човек да се замисли.



Няма коментари :

Публикуване на коментар