петък, 5 юли 2013 г.

Моля, върнете ми правото на свободен граждански протест!


Считам за безкрайно гнусно, незаслужено и долно да ме обвиняват за платен, когато протестирам срещу едно правителство, което се опита да направи преврат с назначаването на мутрата-олигарх Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Случи се същото и когато подкрепих с всички сили протеста срещу енергийната мафия и недъзите на политическата система през февруари. Като цяло, отношението към протестиращите граждани днес е такова, че да те откажат от това да имаш гражданска позиция - постоянно обиди и спекулации, а ти просто си излезнал, за да настояваш за нещо по-хубаво в тази държава. Нещо за всички нас, без да искаш власт или постове.
Това, че политиците са безумно нагли и разпространяват тези версии е разбираемо, защото те търсят да отърват кожата и няма по-ефективен начин от подкопаване устоите на протеста - единство и морал. Това, че икономическите им повелители, както и всякаква сган на хранилка подпомагат тази пропаганда, е също в реда на нещата - те от това се издържат и цоцат. Но редовият гражданин да каже нещо подобно... Просто буди недоумение в мен. 
Толкова ли е трудно някой да си разчупи мозъка и да излезе отвъд (собственото си) клишето, че у нас никой не прави нищо безвъзмездно? Никой не е загрижен за бъдещето на страната си, а единственият начин да те "накарат" да протестираш настоятелно е или да ти платят я Сорос, я Пашата, я някой друг, или просто да обслужваш някоя партия?! Толкова ли е трудно да си помислим, че има гражданско общество или просто преходът в главите на много хора още не е свършил?
И последно - един прост въпрос: Нима има нещо по-естествено от това в България да протестираш срещу мафията и олигархията в управлението на страната? Тези, които участват в разцеплението на гражданското ни общество, знаят ли какво правят и на кого съучастват? На кого другиго разчитат да изтръгне паразитите от политическата ни система - на самите паразити ли?
Страшно несправедливо е да се съпротивляват срещу твоето прогресивно действие именно тези, които най-много мрънкат от статуквото...

Няма коментари :

Публикуване на коментар