четвъртък, 4 юли 2013 г.

Когато фактите заговорят


Със специална благодарност към моя скъп приятел и финансов благодетел - Джордж Сорос. Благодаря ти, предстоящото лято нямаше да е същото без теб!

Много хора казват и се питат - за какво протестирате, какво си мислите, че правите? Изчакайте Парламента да приеме нов ИК, изчакайте правителството да работи, дайте му шанс. Кой ще дойде на власт след него и т.н. Мисля, че тези въпроси нямат нужда от отговор, просто защото нямат нищо общо с това, което се случва последните 3 седмици по улиците на София и други градове из страната. Това са въпроси за право и институции, а те само смирено следват фактите, които първо променят България.
Какво направихме всъщност през тези 20 дни протест до сега?
1. Торпилирахме най-уродливият акт на назначение в по-новата ни политическа история. Реакциите минаха само за 3 дни от "Няма шанс да преразгледаме решението за Пеевски" до дълбоко неискреното, но все пак "Извинявам се за казуса Пеевски", изказано под натиск и страх от бурната обществена съпротива. Властта не успя да ни заблуди, че това било грешка, а самият опит да се развива тази версия показва подигравателното им отношение към гражданите на България #катарзис.
2. Показахме на цялото общество, че има една достатъчно многобройна и упорита критична маса от граждани, които са твърдо решени да сложат край на тоталитарните практики във властта и съучастието на държавата с мафията и олигархията. Въпросът "Защо не протестирахте, когато СИК-аджията Бойко Борисов беше назначен за гл. сек. на МВР?" по-скоро буди оптимизъм за прогреса в общественото мислене и реакции. Новите стандарти за допустимост и праг на търпимост, които се налагат, раждат удовлетворение и надежда за нещо по-добро днес и утре от това, което е било вчера. Няма да коментирам колко безкрайно нагло е този въпрос да се задава с укорителен тон от хората, които са носили цветя за рожденния ден на същата тази мутра, когато аз съм бил невръстен ученик.
3. Обединихме се в Общество - опитахме се да преодолеем нещата, които ни различават, в името на това, което ни свързва, и в много голяма степен успяхме. Сложихме обаче и ясна разделителна линия - олигархично-мафиотско статукво или промяна и изчистване от тези елементи си избираме? Там си пролича кой къде е и за какво се бори. Именно това е Обществото с голяма буква - не механичният сбор на хора, а духовната общност между тях.
4. Показахме, че не се поддаваме на манипулации - а опити за такива, както и яхания, колкото щеш. Очевидно интернет революцията и социалните мрежи, които ни организираха, създадоха постепенно у обикновения човек една критичност към информацията, която му се подава. То не беше ГЕРБ, не беше Сорос, не беше Типинг пойнт, олигарси, платени протести, глупости на търкалета. Далеч съм от мисълта, че сме стигнали като нация до трайно задоволително ниво в това отношение, но показахме с един протест, че и това е възможно. А тази демонстрация е много важна.
5. Доказахме и че можем да протестираме мирно и културно, възпитано и сравнително позитивно. Избегнахме страшно много провокации и то с достойнство. За 2 дни се организирахме с #ignorevolen и го оставихме сам под масата пред централата на Атака. Не влезнахме в сблъсък с митинга на НФСБ, а се отнесохме с уважение. Не позволихме провокаторски групи да се внедрят сред нас и да предизвикат бой, както досега много добре са успявали да ни саботират в миналото. 
6. Сигурно мога да изредя още много хубави неща, които се случиха на този протест и някои лоши, но ще си запазя генералните обобщения, защото още не сме приключили. Смятам, че най-важното, което постигнахме на този протест е самочувствието. С действията си, хиляди български граждани показахме на себе си, а и на непротестиращите, че не е вярно, че нищо не зависи от нас. Напротив - властта е в нашите ръце. А това е стъпка №1 по пътя към изграждане на демокрацията в България. Истинската такава, не фасадната.
Та това са фактите, които се случиха и се случват. И на базата на това, мога да кажа спокойно - каквото и да става от тук нататък, този протест вече победи. Победиха фактите, а те слагат началото на правото и политиката. Независимо колко се съпротивляват политиците и олигархията на това, процесът е започнал (още февруари беше видно) и няма спиране. Днес може да сме изправени пред едно правителство, което не отговаря на фактическите промени в обществото, но то ще си замине рано или късно и ще бъде поставено в коша на историята така, както се захвърля всичко което се съпротивлява на духа на времето си. Тогава фактите ще си намерят правото, което заслужават.
Ако това правителство направи нещо положително в оставащия си мандат, в което се съмнявам, то ще е именно в стремежа му да догони фактите, които ние наложихме с този протест. Ние сме пред тях, те или ни следват, или си заминават.
П.П. Към всички партии, които си мислят, че ще яхнат протеста, за да променят конюнктурата в своя полза и ще продължат да крадат, както обикновено: Гледайте БСП и се учете как всичко ще се обърне срещу вас.

Няма коментари :

Публикуване на коментар