четвъртък, 18 юли 2013 г.

Времето е в нас и ние сме във времето


"Ако е за Българско, то времето е в нас, а ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме".
Това Левски пише на Панайот Хитов в писмо от 10 май 1871г. Така той отговаря на предупрежденията на воеводата, че ще направят някоя грешка, "защото времената ни носят сега погрешки".
Днес се навършват 176 години от рождението на Апостола. И думите му, казани преди толкова много години, още отекват, още носят смисъл, неговият завет е универсален.
За това, нека днес да поговорим за времето. Историческото такова. Как то ни обръща и как ние него обръщаме. Къде е заветът на Левски и къде сме ние в него. Страхува ли ни "погрешката" или се уповаваме на времето.
Сега живеем в информационна епоха в глобален план. В свят на достъпно знание. Всичко това, благодарение на най-гениалното откритие на 20 век - компютърът и интернет. Световната мрежа се разви до такава степен в последните години, че сега с 2-3 клика можеш да стигнеш до почти всяка информация, която те интересува. Започнаха да излизат мръсните тайни на властта. Довчерашното апокрифно знание стана обществено достояние, благодарение на революцията в интернет, която "ни обърна" и събуди. 
Така е и у нас в национален мащаб. Социалните мрежи, по-специално facebook, станаха страшно популярни напоследък. Възможността свободно да се обменя информация формира независим дневен ред, който разби монопола на традиционните медии. По този начин се срина действащата система за управление и подчинение. Тя работеше чрез пускане на контролирана информация, т.е. медийна манипулация, като фокусът на обществото се държеше върху една измислена фасада от несъществени събития, докато важните неща се случваха и договаряха задкулисно. 
Едновременно с това, България стана член на ЕС. Малка част от ценностите на Европа си ги имаше вече по нашите земи, друга привнесохме автоматично с европейското право и институции, но по-голямата и съществена част я научихме чрез пътуване из Стария континент и близки срещи с нормалните държави там. Българинът опозна света и понечи да промени България. Зажадняхме за цивилизация, социална и правова държава, прозрачност, справедливост, законност и прочее ценности, които при сравнителен прочит не откриваме реализирани у нас. Припознахме Европа и я пожелахме. Тя "ни обърна"...

И решихме да обърнем времето. 

От началото на прехода в България се зароди, постепенно се разви и в един "прекрасен момент" - намери своя разцвет, олигархичния модел на управление по съветски пост-тоталитарен образец. Това е, когато малък кръг лица и фирми, приближени до властта, се сложат на входа и изхода на държавните финанси и собственост, за да забогатяват за сметка на данъкоплатците. После тази икономическа власт се трансформира в политическа - чрез спонсориране на партии и медии, с което се възпроизвежда модела.
Настоящото правителство назначи олигархът Делян Пеевски за шеф на ДАНС - най-мощната мегаструктура за сигурност в страната. Паралелно с това, тихомълком смени националния курс от евроинтеграция към анти-европейско поведение - влезе в конфликт с ЕС и неговите ценности, за да се прегърне с Русия. Избра задкулисие, непрозрачност, корупция, тоталитаризъм, демагогия и манипулации, вместо демократичност, откритост, почтеност, свобода, принципност. И всичко това, въпреки волята на българите.
И точно там им беше грешката. Не можаха да усетят духа на времето и му се противопоставиха. Те все още живеят в миналото и мислят, че това, което е било нормално тогава, е допустимо и днес. Че търпението на безобразията им през последните 25 години е основание за мълчание сега. Че назначаването на СИК-аджията вчера оправдава ВИС-аджията утре. Искам да подчертая, че не само управляващите живеят през 90-те. Комунизмът и СССР не са актуални, разберете го!
Та това е смисълът на настоящият протест. Той НЕ е на ситите срещу гладните, на богатите срещу бедните, на красивите срещу грозните, на интелигентните срещу глупавите, на София срещу останалата страна, на десните срещу левите и прочее анахронични етикети, обслужващи едни или други интереси. 

Това е протестът на информираните срещу... фактите, които узнаха. Движението на европейците, срещу ориенталците във властта.

Нашето поведение на площада доказва нашите ценности, ние даваме пример за цивилизованост, солидарност и толерантност. Извод за характера на протестите можем да си направим и по профила на противниците на протеста - те или са жертва на дезинформация, или просто не смятат за необходимо страната ни да стане европейска. Те или не са обърнати от времето или не искат да го обърнат...

"Затова ни и думат хората отвън, че не сме били достойни още за таква свобода. Тая тяхна голяма дума за нас [нека] ни е урок, че трябва по-напред да си наредим работите отвътре, че после да им се молим за по-голямото. И така е."

Няма коментари :

Публикуване на коментар