събота, 9 март 2013 г.

Декларация на БСМ относно реформите в политическата система

Позволявам си да публикувам тук Декларацията на БСМ (Българска социлистическа младеж) относно реформите в политическата система на България в редакцията й от началото на 2009-та година по няколко причини:
1. Това е най-прогресивният документ, роден от политическа формация (макар и БСМ да е била винаги НПО) у нас. Гордея се, че съм бил част, макар и незначителна, от тази организация!
2. Тази декларация изразява една идея, родена още през 2001-ва година, формулирана през 2004-та, но не намерила реализация, нито чуваемост, както у "партията-майка" на БСМ - БСП, така и сред обществото. Въпреки всички усилия за популяризиране й, включително моето участие в политическото риалити "Големият избор" по БНТ през 2009-та година именно с тази идея.
3. Фактът, че БСП се саморазправи с БСМ последователно и методично от 2001-ва до 2008-ма (окончтелно) и днес тази организация я няма вече, показва колко неспособна е БСП да бъде изразител на прогресивните идеи в нашето общество. Всъщност, колко неспособна е да направи каквото и да е, освен да отстоява интересите на олигархията и монополите, за сметка на изстрадалите си избиратели.
4. Фактът, че тези идеи не намериха дори обсъждане, камо ли реализация, на държавно ниво показва, че без натиск системата няма да реформира сама себе си.
5. Фактът, че актуалните събития от зимата на 2013-та у нас показаха, че обществото вече идентифицира, макар и мъгливо, проблемите на политическата система и нуждата от реформата й ми дава надежда...

Декларация

Националният съвет на БСМ

Потвърждавайки последователно заеманите позиции на организацията от 2004 година насам относно необходимостта от реформи в системата за демократично представително управление на страната,

Водени от желанието си да живеем в истинска демократична държава, като искаме България да бъде пълноценна и неразделна част от Обединена Европа,

вярвайки, че без действително равенство пред закона, справедлив вътрешен ред и правосъдие не може да има свобода, сигурност и просперитет,

Призоваваме и настояваме за осъществяване на следните основни решения за преодоляване на проблемите в българската политическа система и функционирането на публичната власт:

Ефективна борба с корупцията и изкореняване на мафията и организираната престъпност. Гарантиране на реална публичност на имуществото на всички политици и длъжностни лица, реални мерки срещу ситуациите на конфликт на интереси, ефективно прилагане на европейските стандарти в провеждането на обществени поръчки и тежки санкции за всяко нарушение на основните мерки за борба с корупцията.
Възстановяване на доверието между София и Брюксел чрез ефективни мерки срещу корупцията по висшите етажи на властта. Поемане на отговорност от длъжностните лица, виновни за спирането на средства по основните линии на финансиране от фондовете на ЕС, в резултат на многобройните престъпни схеми за злоупотреба с публичен финансов ресурс.
Публично финансиране на политическите партии в съответствие с получените от тях на избори гласове, което да гарантира, че партиите ще бъдат инструмент на демокрацията, функция на гражданите и тяхната воля, а не на едни или други сенчести икономически интереси.
Засилване на връзката между граждани и политически представители, чрез въвеждане на реален мажоритарен елемент в избирателната система, посредством преференциално гласуване.
Разширяване формите на пряка демокрация, чрез облекчаване изискванията за свикване и провеждане на референдуми, задължително свикване на референдум с подписите на 5 % (300 000 души) от имащите право на глас, въвеждане на гражданска законодателна инициатива с подписите на 2,5 % (150 000 души) от имащите право на глас.
Гарантиране реални възможности за гражданско участие в процеса на обсъждане и приемане на нормативните актове. Следва да се изработи реален механизъм на задължително консултиране на проектите за нормативни актове с обществеността и гражданските структури, които работят в съответната област на обществени отношения, при ясни срокове, форми и обективни критерии за участие в обсъждането. Провеждането на консултация по този ред да бъде въздигнато в условие за действителност на акта.
Гарантиране свободата на информацията и плурализма в медиите чрез развитие на публичната уредба на отразяването на политическия живот. Въвеждане на законови гаранции за публичност на собствеността върху медиите и на ограничения срещу концентрацията на собственост в медийния сектор и срещу монополизирането на рекламния пазар.
Оптимизиране на публичната администрация в България, като се намали значително нейният състав, гарантира се чувствително повишаване на нейния капацитет, реално конкурсно начало и обективни критерии на атестация и израстване в публичната служба, заедно със значително повишаване възнагражденията в публичния сектор.
Реални реформи, премахване на корупцията и гарантиране на независимост, високо ниво на компетентност и подготовка на служителите и магистратите в правоохранителните и правораздавателните органи и институции в Република България.


Заявяваме готовността си да подкрепим и да сътрудничим с граждански и политически организации в инициативи, насочени към преодоляването на кризата в българската демокрация, към постигане на ефективна публична власт и управление в услуга на гражданите.


31 януари 2009 г.

2 коментара :