събота, 28 юни 2014 г.

Прости И Безотговорни


"Прост народ - слаба държава", казват хората.
А какво се случва, когато елитът е прост? Действително, по цял свят обикновените хора не разбират много от управление, финансови системи, геостратегия, дипломация и прочее теми от дневния ред на всяка държава и от които зависи дали тя е успешна или не. Но едни просперират, а други - не. Е, при първите защо не важи цитираната горе поговорка? Американският "народ" да не би да е много умен? Я вижте това.
Всъщност, истината е, че

прост "елит" = слаба държава. 

А нашият се доказа и като безотговорен в последните дни на абсолютно симулирана "банкова криза". Ето за това няма държава, няма институции и 5-6 келемета разиграват народа.

В четвъртък тръгва напълно необоснован слух, че ПИБ има проблеми и хора чакат по опашки, за да си теглят парите.

Какво прави политическият "елит"? Прости и безотговорни изказвания, разбира се. Начело с най-видния си представител: "Сбъднаха се най-черните ми предсказания за държавата", "Веднага трябва да се викне МВФ" и "Катастрофата се превърна в бедствие" са изказвания на Бойко Борисов от петък, които показват или тотално неразбиране на ситуацията, или готовност да се жертва икономическото бъдеще на много хора в името на властта. 

Какво прави икономическият "елит"? Тегли си парите. Да, не простите "овце", които нищо не разбират от банково дело, издърпаха 880 милиона за един ден. А едрите депозанти, които държат по сметки над 200 хил и правят бизнес с тях.
А интелкуалният елит? Той се задоволи с един-два дена хули срещу народа си, че са овце, не разбират от банки, неинформирани и манипулирани. С което за пореден път замаза собствената си импотентност да поведе и насочи съгражданите си.
Та, тъй нареченият ни елит не струва. Какво очакваме тогава от обикнъвените граждани в трудни моменти? Напълно естествено е да се панират и да тръгнат да спасяват малкото, което им е останало. И, въпреки това, мрежата излъчи послание за спокойствие. Доста умно и отговорно. Сякаш у нас всичко е наопаки...
Аз #нетегля



Няма коментари :

Публикуване на коментар