сряда, 28 май 2014 г.

Не бързайте да се радвате


Докато пиша тези редове, ГЕРБ повеждат протестите (всъщност преучредяват, щото тях ги няма отдавна) и прекратяват окончателно надеждата за гражданска победа...
Не бързайте да се радвате на евентуалната оставка и предсрочни избори. Макар вече ключови фигури да дават сигнали за неизбежността на поисканата от площада преди почти 1 година оставка, някои факти провокират в мен повече угриженост, отколкото облекчение.
Всъщност, трябва добре да знаем, че в най-новата българска история няма правителство, което да се е оттеглило, заради уличен натиск. Той може да е бил повод, но никога причина. Оставка се е подавала, защото се е преценяло, че е по-изгодно за управляващите да сдадат властта и да се явят на предсрочни избори. Нямайте съмнение, че и сега ще е така, ако се случи.
А какъв по-подходящ момент за това от сега? За никого няма съмнение, че ДПС и ББЦ играят заедно. Преди 3 дни изборите показаха, че двете партии са незаобиколим фактор (над 28% подкрепа) и правителство без тях няма как да се сформира. Самият Бареков пък заяви, че му се управлявало с БСП, макар и неговата дума да няма никаква стойност, това си е някакъв знак. Т.е., логично е да се запитаме - ако днес има оставка, кой ще управлява? Имате ли някакво колебание, че опитните играчи са сметнали всичко и не рискуват?
За наивниците, които биха се зарадвали на една коалиция между ГЕРБ и ДПС и биха я нарекли "алтернатива", ще им кажа да не се залъгват. Словесните пируети на Местан не могат да заблудят никого, че БСП и ДПС не са генетически, икономически и политически скачени съдове. Въобще няма да коментирам колко нелепо пък ще е да очакваме някаква "алтернативност" от коалиция ГЕРБ-ДПС или ГЕРБ-ББЦ. Разместването на 1-2 трибуквия в демократичната фасада, няма да промени олигархичния грабеж и продължаващото мафиотизиране на държавата, което ни мотивира (или поне някои) да протестираме миналото лято.
Разбрахте ли какво стана сега в последната една година? Създадоха Бареков - една контролирана опозиция, за да опитомят народното недоволство натрупвано през годините и разпалвано от протестите. Реално ББЦ е рожба на протестите по един извратен начин. Тя е имунната реакция, която олигархичния организъм създаде, за да се пребори с опасните чужди тела, които го атакуваха.
В крайна сметка, правителството ще подаде оставка, само ако стоящите зад него са сигурни, че ще се възпроизведат във властта. А всъщност, проблемът не е в самия Орешарски, а в неговите кукловоди. Не бързайте да се радвате, защото те не бързат да си тръгнат.


3 коментара :

  1. До голяма степен съм съгласен с анализа, но не и с черните предсказания. Първо, 1997ма февруари правителството си отиде, защото бяхме на улицата, няма как да се отрече, без да звучиш фалшиво или пораженчески. Второ, отвращението излиза на показ, вече цяла година. Ако си вярваме и приложим гражданската си енергия в истински активизъм отвъд избори и протести ще успеем. Десетки хиляди сме. #DANSwithme

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По мое мнение 1996-та Виденов подаде оставка не заради протестите. След това върнаха мандата пак по други причини - разбраха, че съвсем ще се сринат, ако останат. Протестите са следствие, а не причина, според мен.
      Въпреки това, предсказанията ми не са съвсем черни. Разчитам на разума и активизма на хората. Анализираната ситуация може да се промени от нас. Но само и единствено, ако съзнаваме какво точно се случва.

      Изтриване
    2. Статуквото се самовъзпроизвежда вече 25 години, без значение цвета на управляващата партия. Защо нито една партия не иска мажоритарни избори? Защо всички платени социолози и политолози скачат като ужилени само при споменаване на думата мажоритарен вот? Защо ни трябва мажоритарна система в два тура – защото само мажоритарни избори могат да махнат от властта некадърните и корумпирани политици. Защото само с мажоритарни избори можем да нарушим гарантираното присъствие на тъй наречения ни партиен елит в парламента. По конституция властта трябва да произтича от народа – а не от самообявили се за негови попечители олигархични елити. И докато не се промени тази пропорционална система, наивно някои от нас ще вярват,че могат да променят ситуацията в държавата. И тези, които са повярвали, че с техния глас ще променят системата – гласуват. Гласуват за Волен - получават Бойко, гласуват за Яне - пак получават Бойко, гласуват за Костов - получават Кунева, гласуват за БСП - получават Бареков, гласуват за Бойко - отново Бареков ... 25 години едни идват, други си отиват, а нещата отиват все по-зле.Вече се убедихме, че всякакви варианти на партийни листи и декоративна „мажоритарност” водят до едно и също – елитът си назначава свои послушници, а те са напълно чужди на българския народ. Без разбирането, че обезвластяването на народа е фундаменталният дефект на българския политически модел, който трябва да бъде променен, статуквото ще продължи да се възпроизвежда, а ние ще гласуваме с отвращение.

      Изтриване