събота, 24 май 2014 г.

Ден за размисъл: Защо Бареков трябва да спечели поне едно място на предстоящите избори?




Твърдя съвсем отговорно, че коалицията на Бареков трябва да прати поне един депутат на предстоящите избори на 25-ти май, защото:
1.              Това ще докаже вече безспорно и демонстрира нагледно, че политиката днес е състезание на пари, а не на идеи. Може да си най-компрометирана личност, ветропоказател, доказано неморален и представител на олигархични интереси, но пак да си политически успешен. Ако вкараш много пари. Т.е. сега всичко се купува, дори и това.
2.             Успехът на Бареков ще покаже колко е важно политиците и кандидатите за политици да обикалят сред хората, да се срещат с тях, да им обръщат внимание, да говорят на техния език и да им предлагат решения на проблемите. А не да развиват разни абстрактни управленски разсъждения и да занимават избирателите с далечни от ежедневието им държавнически казуси. Или да си мислят, че са открили в тесен елитен кръг някаква истина, която е абсолютната, и да очакват хората да се плеснат по челото и да прегърнат „правилните решения“, просто защото някакви интелектуалци (или мислещи се за такива) им ги предлагат. Нещата не стават така, не само в България.
3.             За да напомни на тесен кръг самозабравили се от центъра на големите градове, че средното ниво на информираност и заинтересованост в България е много по-ниско от тяхното и трябва да го имат предвид, когато отправят посланията си и обосновават очакванията си. Да бъдеш интересен означава да се интересуваш, а да бъдеш достъпен означава да познаваш добре контекста на събеседника си.
4.             За да опознаем причините за популизма и податливостта към демагогия. Те са предимно в политиците и отчуждаването им от гражданите, както и в генералното разделение в обществото и нарастващото неравенство. Гладът, отчаянието и липсата на достъпна за теб алтернатива те предразполагат да вярваш на чудодейни обещания и притчи, герои-месии и да си по-безкритичен към личността на представителите ти.

5.             За да стимулира всички да гласуват, да се интересуват повече от общите дела и да участват в обществения живот по-активно. Защото случващото се е наша обща отговорност.

За това твърдя, че ще е полезно Бареков да успее на тези избори. Стойността на уроците, които ще научим, е много по-голяма от поредните 1-2 изгубени места за България в Европейския парламент.


1 коментар :