понеделник, 24 юни 2013 г.

Политически компас по пътя към нормалността

         Днес си припомних за един много добър сайт - "The political compas", в който всеки може да си направи тест за политическа ориентация, след който може да узнае къде се позиционира по оста ляво-дясно/авторитаризъм-либертарианство.
         Защо е важно да си направим такъв тест? Защото е крайно време да започнем да наричаме нещата с истинските им имена. Защото абсурдът в България е довел до това БСП, тоталитаризма, шуробаджанащината, олигархичното управление, беззаконието, популизма, неморалността да е "ляво", а всичко що й опонира да е "дясно" с някакви нюанси и вариации. И по тази причина хора с леви убеждения, които съвсем основателно опонират на Столетницата, излизат "десни" у нас, а хора с десни уклони се зоват "социалисти". Даже пишат и книги по темата. 
         Защо препоръчвам именно този тест? Защото той се опитва да извлече фундаменталните ценности на попълващия го и на тяхна основа да го ориентира в координатната система ляво-дясно/авторитаризъм-либертарианство. Защото, в крайна сметка, партиите трябва да са изразител на нашите ценности, а не ние да като папагали просто да повтаряме спуснатите от ръководствата политики. И после по това да съдим кое било "ляво", кое "дясно". Така подвеждащи и неясни са всичките "гласоводители", "барометри" и т.н. Едно на ръка, че те ни предлагат изрезки от програми и проста машинка калкулира по проста формула кои програмни лозунги припознаваме, но и друго, че не ни позволяват да се откъснем от ежедневно-публицистичния характер на политическите програми на партиите и да погледнем към по-фундаменталната истина. 
         За да не изгубят завинаги смисъл тези основни политически понятия (а те не са безполезни), нека най-накрая да започнем да ги изпълваме със съдържание. А то се крие в ценностите. И може би, един ден ще имаме партии на ценностите, а не партии на ръководствата. Което значи истинска демокрация.
           Аз направих своя тест и за мен няма никакви изненади - център-ляво. Така, че не ме наричайте "десен" на площада, просто защото не приемам демагогията и олигархичното управление. И не съм "червен боклук", защото някакви паразити са окупирали тази идея и се опитват да сложат петно и на мен. Няма да стане.
          

4 коментара :

  1. Като започнете всички да подскачате като ощипани госпожици за този израз. Първо изразът "червени боклуци" е събирателно понятие още от зората на демокрацията на комунистите и всички техни последващи злокачествени ракови заболявания - ДС, АТАКА, ДПС. Това и олицетворяват.

    И освен това за мен т.н. червена идея символизира комунистическата партия, червената пионерска връзка, червените ескадрони на Смирнески и всички комунистически глупости, червените задължителни манифестации и всичкия съпътстващ червен терор от този период. Предполагам, че това е така и за хората, които в съзнателния си живот са се докоснали до епохата на развития социализъм.

    Така че вместо да хленчите вземете и се осъзнайте - спрете да се наричате другари помежду си(направо е депресиращо)огледайте се, ослушайте се и преминете в 21-и век. Оттърсете се от комунистическото си минало, чуйте какви са проблемите и тежненията на днешните трудещи се и си сменете цвета.

    ОтговорИзтриване
  2. този тест е хубав, но манипулативен. далеч не вярвам, че хората са толкова леви, колкото тестът изкарва, просто в него са заложени малки мини за нашата социална чувствителност, на които се хващат и леви, и десни. аз лично се определям за десен и едва наскоро успях да мина малко отвъд центъра в посока дясно, преди това бях все наляво : )

    ОтговорИзтриване
  3. В този текст описвам моето попълване на теста и защо е важно всеки да направи същото. При мен резултатът е ляво-център, но при други може да е дясно-център.

    ОтговорИзтриване
  4. Бих приветствал лява политическа формация от нормален неболшевишки тип.В някои моменти се надявах това да стане с новото ръководство на БСП със Станишев,защото признавам,че той най-много прилича на европейски тип социалист.Това беше признато и от ПЕС чрез избирането му за председател.За съжаление,надеждите ми не бяха оправдани.Просто и той,и повечето от останалите членове на ръководството на БСП си останаха боклуци - червени боклуци.Те даже не са леви,тъй че не се кахърете за полтическта им насоченост. Навремето използвах една дума за тогавашните комунисти - комформунисти.Ето че отново се сетих за нея.А вие,господине си бъдете колкото искате ляв,това е ваш избор и съвест.Лично ви изключвам от червените боклуци...

    ОтговорИзтриване